Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muži jako slabší pohlaví?

Mám kamarádku. Je jí sedmačtyřicet. Jejímu muži o dva míň. A prožívají velkou krizi. Zatím spolu. Ale s jakým koncem - těžko říct.

Není tomu zase tak dávno, kdy jsem od ní dostala zprávu. Jak se máš? A já po pravdě napsala, že vcelku dobře. Načež ona mi odpověděla, že se dobře tedy nemá. Že doma je zle. Překvapilo mě to, nebudu zastírat.

Do té doby jsem je měla za ideální pár. Oba poměrně pohlední lidé, pracující v oboru, který je baví. Mají spolu dcerku a taky dům na hypotéku. O dalších hmotných statcích netřeba psát - není to totiž zase tak důležité.

Dospěli do věku, kdy by si většina lidí řekla - tak konečně se máme fajn a můžeme si užívat života. Houby! Přišla krize jako hrom. On začal mít pocit, že všechno je nanic. Doslova. Je mizerný manžel i táta, nebaví ho práce, nebaví ho vlastně nic. Akorát do té hospody nezapomněl cestu. Chodí tam častěji, než je zdrávo. Domů se vrací nad ránem, zmalovaný jak obraz Boží. Následně prospí celý víkend. A tak to jde již několik měsíců.

Ona je z té situace přirozeně špatná, sype se jí život. Ten život, který si vysnila a který milovala. Obyčejný rodinný život. Po ničem víc vlastně netouží. Jen si v klidu žít tak, jak byli zvyklí. V domku, spolu, navždy.

On je prý v depresích, neví, jestli ji má ještě rád, jestli chce zůstat s nimi či odejít, neví vlastně nic. Ona žije v nejistotě, vypadá jako opuchlá nit, zničená, uplakaná, bezradná. Čeká, až se pán tvorstva vzpamatuje, nebo až se vyjádří, jak vlastně vidí jejich další budoucnost.

Protože jejich situace se aktuálně v mém blízkém okolí opakuje podezřele často, přemýšlím o tom, co my ženy děláme špatně. Proč se muži vedle nás stávají nešťastnými bytostmi, s touhou zdrhnout někam jinam. Je úplně jedno, jestli za jinou ženou, nebo jen do jiného bytu.

Vraťme se ale na chvíli do našeho dětství. Která z nás doma neslýchala od rodičů dobře míněnou radu - dobře se uč, ať z tebe něco je! Ať nemusíš dělat to co já, ve fabrice, u pásu, od šesti do půl třetí. A ty chytřejší z nás si tuto radu skutečně vzaly k srdci. Jsou z nás lékařky, vědkyně, právničky, manažerky, političky.

Po určité době praxe jsme se vypracovaly na lepší pracovní pozice. Nosíme domů slušné peníze. Dokážeme se samostatně rozhodovat, téměř vše, co obvykle zastávají muži, si umíme zařídit jinak. Prostě najmeme hodinového manžela.

Proč by tedy muži s námi chtěli zůstávat? Vidí vedle sebe samostatnou ženu, s kterou sice mají děti a hypotéku, ale která je nepotřebuje. Tak to vidí oni. A přicházejí ony deprese a chuť zmizet, prostě nebýt...

Muži mají být v prvé řadě živiteli rodiny a strážci (ochránci) rodinného krbu. Tak byli vychovaní zase oni. Netvrdím, že všichni, ale mnozí z nich ano. A tou svou samostatností jsme jim tuto primární úlohu sebraly. Cítí se vedle nás jaksi do počtu. Přestávají si věřit, ztrácejí motivaci cokoli aktivně konat - protože to stejně nebude pochváleno. Ale oni chtějí být chváleni, adorováni! Chtějí být obdivováni a obskakováni. No...co naplat, nedočkají se. Manželka je bere jaksi samozřejmě.

Je opravdu vcelku obtížné najít odpověď na otázku, jak z té bryndy ven. Vzdát se práce, která ženu baví a naplňuje jen proto, aby se manžel necítil být méněcenným mužíčkem je zřejmě nesmysl. Napadlo mě tedy jediné. Nechme je, aby se zase cítili býti tím ochráncem, strážcem krbu. Nastane-li v domácnosti havárie, nechť to vyřeší on - bez našich dobře míněných rad! Přestaňme s autem jezdit do servisu, protože my to prostě zvládneme. Ať to vyřeší pán domu. Přestaňme je obtěžovat takovými hloupostmi, jako je pořizování nákupu či vynášení koše (zjevně se v té roli cítí nesví). Pokud to není nezbytně nutné, nevnucujme jim roli kuchaře, pradleny, švadleny a uklízečky. Tím vším totiž mnozí muži doslova trpí, ale aby nám udělali radost a nějak nás potěšili, ujímají se i takových úloh.

Možná, že pokud se alespoň v rámci nějakých možností vrátíme zpět ke svým tradičním rolím, bude líp! A my pak přestaneme brečet, že muži jsou slabším pohlavím...a oni třeba přestanou mít ty deprese!

Autor: Veronika Stejskalová | sobota 9.12.2017 21:03 | karma článku: 25,59 | přečteno: 1360x
  • Další články autora

Veronika Stejskalová

Suchaři se vážně seznamují těžko

V době řádění koronaviru jsem trávila mraky času na sociálních sítích. A přiznávám, že toho vážně nelituji. Mnohé jsem se dověděla, spoustu informací načerpala a také prohlédla kvanta fotek.

22.6.2020 v 15:21 | Karma: 18,23 | Přečteno: 881x | Diskuse| Společnost

Veronika Stejskalová

Dopravně bezpečnostní akce vypukla, aneb dýchejme lidi, dýchejme!

Jedu si takhle v pátek domů z práce. Počasíčko krásně jarní, nálada suprová...do té doby, než na mě zpoza rohu zamával policista červenou plácačkou. V tu chvíli mě napadlo jediné. Darmožrouti mají zase akci.

29.3.2018 v 22:22 | Karma: 36,45 | Přečteno: 1315x | Diskuse| Společnost

Veronika Stejskalová

Buzerace daňové správy...absurdistán nebo právní stát?

Jste zaměstnancem a máte pouze příjmy ze závislé činnosti. Jiné příjmy nemáte. Vše je tedy průhledné jako křišťálová studánka a daňová správa má o vašich příjmech dokonalý obrázek. Podle úředníků jste ale sprostý podezřelý

15.3.2018 v 17:15 | Karma: 33,31 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Společnost

Veronika Stejskalová

Vánoce u táty? A proč ne?

V tomto týdnu vydal Ústavní soud další zajímavý nález v oblasti péče o děti. Tatínek si musel vysoudit své právo strávit s potomkem štědrý den...

2.12.2017 v 20:35 | Karma: 34,93 | Přečteno: 3911x | Diskuse| Společnost

Veronika Stejskalová

Kluci, jen nás klidně galantně obtěžujte!

Českem hýbe mediální kampaň, vedená pravděpodobně nějakým ženským hnutím s názvem "metoo". Jsou toho plné noviny i sociální sítě. Docela by mě zajímalo, jestli ty holky skutečně ví, co to sexuální obtěžování vlastně je...

26.11.2017 v 19:52 | Karma: 38,88 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2693x
Jsem ženská ve zralém věku. Zažila jsem radosti i osobní prohry. Mám ráda lidi. Zajímají mě názory ostatních a blog je určitě vhodnou platformou nejen pro vyjádření vlastních názorů a úvah, ale také pro diskusi s lidmi. Vaše postřehy mě zajímají!

Seznam rubrik